Върховния главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи

...
Върховния главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи
Коментари Харесай

Висиш натовски генерал в Европа иска още военни сили в България и Румъния

Върховния главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи на съдружниците да се разположат повече сили на Алианса в България и Румъния. Това оповестява списание , като се базира на свои източници.

Поста на Уолтърс винаги се заема от американец и на процедура той управлява и американските военни сили на континента. Това винаги е най-висшият американски военачалник в района. Именно той сега иска разширяването на присъствието на алианса на източния фланг, с експлицитното споменаване на България и Румъния, като причините са, че това ще е в отговор на струпването на съветски войски покрай границите на Украйна. 

Според немското издание, генералът е направил предлагането си по време на секретна видеоконферентна връзка с присъединяване на представители на страните – сътрудници в алианса. Той призовал за разширение на наличието на НАТО в България и Румъния, както това е станало по-рано в Полша и балтийските страни, като част от задачата за засилено предно наличие.

Според Уолтърс, увеличението на контингента би било сигнал за Москва, че НАТО не има намерение да следи дейностите на Руската федерация покрай границите на Украйна, без да предприеме никакви ограничения. По време на видеосрещата той оповестил, че съгласно него това не съставлява провокация и е належащо презастраховане. Генералът уверил съдружниците, че алиансът има намерение да продължи да се придържа към основополагащия контракт на отношенията  Русия-НАТО. Тоза означавало, че войските няма да бъдат ситуирани непрекъснато, а се предвижда тяхната ротация.

Официално алиансът не е удостоверил полемиката за разширението на задачата, написа Der Spiegel. По думите му, получени от дипломатически източници, тематиката обаче ще бъде разисквана на идната среща на министрите на защитата на НАТО.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР